https://grankraft.com/wp-content/uploads/2021/12/swiss-pavilion-facade-4-1.jpg

Expo 2020 - Swiss Pavilion

Facades

/

Cultural

/

Aluminium Composite

/

Complete

/

UAE
  • Location Dubai, UAE
  • Client Swiss Federal Department of Foreign Affairs
  • Design Architect OOS Architects
  • Engineer Dr. Lüchinger + Meyer Bauingenieure AG
  • Main Contractor Expomobilia MEP:Adam Star Civil: Buildmark Contracting
  • Status Completed - 2020

Project Summary

The pavilion, with the theme ‘Reflections,’ which was designed by the Swiss office OOS AG in collaboration with Bellprat Partner AG for scenography, and Lorenz Eugster Landscaping GmbH, invites the visitors to experience facets of Swiss culture, from the spectacular landscapes to innovations, technologies, and scientific achievements. The pavilion has a 35m x 35m footprint with a height of 21m. Reflectiveness is the key element of the experience. The funnel-shaped mirror-front façade draws the visitors inside the pavilion to discover Switzerland with a red carpet that shows the flag. While visitors are queuing to enter, they create an interactive surface with their reflection that disappears as they enter the space. When inside, the visitors will experience the soundscape of the Swiss mountains and observe a digital exhibition of the country’s nature.

Grankraft fabricated and installed the chromed aluminium composite panels for the full façade with an overall area of 1085m2. The panels were cut to size using a router machine in order to ensure there was no flatness variation on them. The chrome finish was achieved by first machine polishing and then finished by hand by our expert operators.

In order to successfully achieve the architect’s concept of reflective facets, it was of utmost importance that the building envelope – especially on the three facets facing the entrance – read as large surfaces and not as individual panels. For this, three aspects had to be considered:

  1. panel size to reduce the number of individual panels, hence reducing the number of joints
  2. joint detail and width to minimise the visual impact of the joint to not distract from the perception of the larger surface
  3. flatness of the individual panels in order to avoid distortion as this would make the individual panels stand out and therefore counter the design intent of emphasising the larger facets

The individual panels are fabricated to a minimum tolerance to achieve the desired flatness.

Similar Projects from Grankraft

View All Projects