https://grankraft.com/wp-content/uploads/2021/11/Arch2O-avenues-mall-silicon-oasis-design-international-4.jpg

Silicon Central

Canopies

/

Retail

/

Mild Steel

/

Complete

/

UAE
  • Location Dubai, UAE
  • Client Line Investments & Property
  • Design Architect Design International
  • Engineer Eng. Adnan Saffarini
  • Main Contractor Unec
  • Status Completed - 2021

Project Summary

Avenues Mall – Silicon Central is located in Dubai Silicon Oasis and is the first eco sustainable district in Dubai focused on low carbon footprint, AI, and technology. The Avenues Mall features retail and leisure destinations with a total of 83,000 m² GLA. The mall includes an 8,940 m² hypermarket, a 7,600 m² department store, with a 34,593 m² array of retail shops which are designed over 2 levels, offering easy accessibility to the neighboring communities. In addition to this, the mall offers a range of dining options of 13 casual restaurants and cafes in addition to 25 food court units and a 6,900 m² multi-screen cinema, 7,100 m² family entertainment centre and a 2,300 m² bowling centre, along with 2,000 m² gym.

Line Investments & Property is a shopping mall development & management division of Abu Dhabi based Lulu Group International had appointed Design International to design the latest ‘Avenues Mall’ developments which is targeting LEED Platinum certification.

The design of the mall was inspired by the shapes found in an Oasis and the five plazas resemble the five elements of an oasis: The Cave, The Canyon, The Forest, The Lagoon and The Mirage. The plazas, which feature a free-form shading structure, are connected by passageways which are covered by a diagrid roof light.

Grankraft has fabricated and installed the steelwork for the shading structure of the five plazas which are a prominent feature of the mall’s interior. The free-form structure with a maximum span of 30m and 12m in height consists of a total of  14 columns and beams with a total weight of 40tons. Each column and beam assembly is formed from 15 individual segments. A total of 130 pieces were pre-assembled in the factory, based on the transport restrictions, in order to minimize the installation time on site. Given the complexity of the shape, laser scanning was used to compare the as-built positions with the 3D model throughout the installation process.

Similar Projects from Grankraft

View All Projects