https://grankraft.com/wp-content/uploads/2021/11/Royall-Opera-House-pedestrian-bridge.jpeg

Royal Opera Pedestrian Bridge

Architectural Metalwork / Balustrades / Bridges / Design & Build Structures / Facades

/

Transport

/

Glass / Mild Steel / Stainless Steel

/

Complete

/

Oman
  • Location Muscat, Oman
  • Client Royal Court Affairs
  • Design Architect Quad Design (bridge) WATG (building)
  • Engineer Grankraft
  • Main Contractor Oman Shapoorji
  • Status Completed - 2017

The Vision

The Royal Opera House Muscat, located in Shatti Al Qurum district, is the leading arts and culture organisation in the Sultanate. Performances held at the Opera House include classic European operas, traditional performances, and orchestral evenings.

The House of Musical Arts built in 2019 is the addition to the Royal Opera House Muscat, designed by WATG, complementing the Opera’s objective to present cultural events and music performances.

The two buildings are connected with a 53m long iconic pedestrian bridge over Al Kharjiyah Street. The bridge, which was developed by Quad Design, has a contemporary design combining Eastern with Western influences. The lightness of metal and glass are juxtaposed to the solid limestone of the Opera buildings while the decorative screens have a traditional pattern.

Our Process

The bridge has an ellipsoid section with a major axis dimension of 6.2m, a height of 4.8m and is clad with glass and a double curved stainless steel screen that features a traditional mashrabiya pattern to provide shading. In addition to the bridge structure and external envelope, Grankraft has also manufactured and installed the glass railings and MEP works for the bridge.

To overcome the internal height restrictions and the heavy reactions at the bearing pads imposed by the girder, a complete re-evaluation of the bridges structure was necessary since the overall cross-sectional dimensions could not be changed.

Achievements & Contribution

As a first step, Grankraft reviewed the existing design of the girder and through re-engineering a height reduction of the structure of 600mm, an overall depth of only 1400mm was achieved. This increased the free head height and improved the perception of the internal space.

The reduction of the overall weight of the girder, to only 50MT, resulted in a more efficient design which significantly contributed to material cost savings. As a consequence of the reduced girder weight the resulting foundation reaction sizes were also reduced which allowed a simplification of the foundation design as well.

Similar Projects from Grankraft

View All Projects