https://grankraft.com/wp-content/uploads/2021/11/Free-formed-three-dimensional-stainless-steel-canopy-Meydan-Dubai.jpg

Meydan Hotel

Architectural Metalwork / Balustrades / Canopies / Ceilings / Fit Out / Internal Cladding

/

Hotel & Residential

/

Aluminium / Glass / Limestone / Marble / Stainless Steel

/

Complete

/

UAE
  • Location Dubai, UAE
  • Client Meydan LLC
  • Design Architect Teo Ah Khing Design Consultants
  • Engineer Ramboll
  • Main Contractor Arabtec and WCT Berhad
  • Status Completed - 2010

Project Summary

Meydan Hotel is a luxury hospitality project overlooking a horse racetrack in Dubai. With 284 rooms over 35,000m² built area for the hotel and capacity of 80,000 spectators, it spans 1.5km. All the rooms arrayed along the racecourse provide direct and unobstructed views of the horse racing events. Each room has a balcony with a curved edge, resulting in a spectacular wavy-look building. The overall wave-in-motion appearance of the façade is reinforced by the continuous parabolic curve canopy at ground floor and the crescent shape long cantilever roof at rooftop pool level.

The multi-storey entrance lobby with a blend of glass and steel façade and skylights, is a grandeur space animated by the double curved illuminated soffits of the hotel open corridors. The floors, polished marble, and limestone, add to the plush feeling of the hotel public spaces. Meydan is the world’s first trackside five-star hotel.

Grankraft had a broad scope of works, including Fit-Out for this project which included: –

  • 20,000mof double curved gypsum ceilings
  • 7000mof limestone & marble floorings & claddings
  • 350 hotel entrance door portals in marble
  • 3000m2of carpets
  • 350m of 3D stainless steel canopies
  • 10,000m of glass & stainless-steel railings
  • 6000mof stainless steel & aluminum cladding

A particular highlight of Grankraft’s scope included the manufacturing and installation of the ground floor external canopy and several elements of the interior design. For the stainless steel canopy our engineering and detailing efforts resulted in a reduction of the size of the steel structure, adding lightness and improving the aesthetics of the entrance.

The 51m long wave-shaped canopy that cantilevers 5.5m and is made of individual pieces of rolled finished PPC aluminium plates has a total length of 0.4km and total area of 2200m². Every sheet, which is 100 mm wide is a one-off and lengths vary from 2.4m to 3m. The bending of the stainless steel sheets in three dimensions was carried out on site onto the substructure which had already been developed from the 3d model. To achieve the exact form required, the very latest 3D scanning technology was used to verify the installed geometry against the computer model. For a seamless installation sequence each piece was labelled with a unique ID so that every piece could be located to its pre-defined location. The sub-structure was spaced at 3m intervals. This enabled us to achieve a smooth appearance of the overall surface, avoiding a facetted look and feel.

In addition to the metal entrance canopy, Grankraft’s scope included the double-curved gypsum soffits along the guestroom corridors which, with their double-curved illuminated soffits, are the key feature of the high entrance lobby.

Furthermore, Grankraft’s scope included the limestone and marble flooring, the guestroom corridors’ glass railings, and the backlit marble hotel entrance portal.

Similar Projects from Grankraft

View All Projects